-
Aici Acolo este un colectiv curatorial construit pe prietenie, împărtășirea abilităților și cunoștințelor, care își propune să cultive modele de colaborare și să sprijine artiștii tineri și emergenti, folosind formatul pop-up pentru expoziții, de unde Pop-up Gallery, pentru a transforma temporar neutilizate. sau spații urbane abandonate.
Aici AcoloCluj-NapocaImagine de la deschiderea expoziției You Can Meet Me Anywhere, expoziție pop-up, 2016
-
ALERT studio este un proiect independent inițiat de Raluca Demetrescu, Alina Buga și Cătălin Burcea cu scopul de a crea o platformă de cercetare și promovare a producției artistice contemporane. Preluând funcția de spațiu de laborator, Studio Alert propune o întâlnire între artiști, idei, direcții și discursuri din diferite zone ale spațiilor conceptuale și culturale. Gândirea critică și interogarea sunt importante și apreciate ca metode de cercetare în domeniul cultural și artistic contemporan.
-
Spațiu de artă independent în locul în care ar fi trebuit deja să fie un spațiu de artă independent. Spațiu de artă independent, deschis pentru a proteja o lucrare de artă care a supraviețuit timpului, artistului și intenției. Singura din 100 de intervenții. Intervenție artistică nr. 42 din str. Tribunei 13, Sibiu. Artă.nonstop a fost fondată de George Roșu, împreună cu ONG-ul Develop și uzinaduzina, cu intenția de a plasa această intervenție într-un context artistic, contribuind astfel la păstrarea ei.
Artă.nonstop_Sibiu_Imagine de la evenimentul de deschidere al spațiului Artă.nonstop, 2020, prin amabilitatea Artă.nonstop.
-
ATELIER 030202 este un spațiu de artă contemporană dedicat tinerilor artiști vizuali interesați de experiment, concept vizual și noile media. Este coordonat de artistul Mihai Zgondoiu.
-
Activitatea Fundației ARTeast constă în organizarea de expoziții personale și de grup, intervenții artistice, conferințe și simpozioane, rezidențe. Locația majorității evenimentelor sale este B5 Studio, care cuprinde un spațiu expozițional, o zonă de rezidențe și o bibliotecă de artă contemporană. Specificitatea inițiativei constă într-o puternică bază conceptuală și o receptivitate la fenomenele culturale și sociale întâlnite în mediul local, precum și în societatea est-europeană și în contexte internaționale. Principalul său obiectiv este de a conecta scena artistică locală cu peisajul cultural internațional și european, acordând o atenție deosebită menținerii contactului cu artiștii expatriați și abordării unor subiecte ale societății locale.
-
Balamuc este platforma experimentală fără manifest a Liviei Coloji, Răzvan Cornici și a Anei Kun. În general, își dezvoltă propriile proiecte și împreună colaborează pentru The Norm, o serie de observații pe teme sociale, politice, culturale și orice alte teme, un fel de caiet de schițe colectiv care poate fi răsfoit online și offline. De la nașterea sa în 2013, Balamuc generează și găzduiește în mod regulat proiecte private și colaborative.
BALAMUC_Timișoara_Imagine din spațiul de atelier. Foto: Lucian Barbu, prin amabilitatea Balamuc.
-
Baraka Artist-run space este un loc pentru producția și cercetarea artistică contemporană.
Baraka_Timișoara_Imagine din expoziția I forgot my ruler!, 2023. Foto: Roland Vaczi, prin amabilitatea Lateral ArtSpace.
-
Cabinet 44 este un spațiu hibrid care funcționează în principal ca extensie de atelier pentru artiștii fondatori și urmărește să se dezvolte organic într-un spațiu dedicat proiectelor, schimburilor și dialogurilor dintre artiști. A fost fondat și este coordonat de artiștii Ioana Gheorghiu, Adelina Ivan, Ramon Sadîc și Virginia Toma.
-
CAMERA este spațiul artist-run fondat de Irina Dumitrașcu Măgurean, un artist vizual cu sediul în Cluj-Napoca. CAMERA este axată pe promovarea activității artiștilor vizuali emergenți, în special legate de fotografie, precum și de instalații de artă, new media și mixed media.
-
Cu focus pe analiza naturii și culturii ca forme de cunoaștere, CSV (Centrul de studii vizuale) este un artist-run space care își propune să treacă dincolo de aparențe și de simpla reprezentare estetică, adâncindu-se în biologie, istorie naturală, etologie și etică, ecologie și evoluție pentru a sintetiza informația relevantă despre viu prin artă.
-
Diptych expune artă contemporană, în timp ce servește ca un spațiu creativ și atelier de artă.
-
ETAJ este un artist-run space iniţiat în 2018, ce funcţionează precum un catalizator care vizează eficiența obiectului artistic contemporan în contextul local. Mai mulți artiști s-au grupat în ideea de a forma o celulă culturală. Obiectivele principale ETAJ sunt axate pe creșterea vizibilității artiștilor emergenți în căutare de soluții alternative pentru lansarea și etalarea publică a creației lor. Direcțiile estetice pe care și le propune ETAJ sunt eclectice, spontane și, de multe ori, experimentale. Există însă și elemente ordonatoare specifice precum caracterul in situ al lucrărilor expuse și concepute de artiștii promovați.
-
Friche (fri-ch') Friche (fri-ch') este un spatiu necultivat, rezidual, abandonat. Friche (fri-ch') este un spatiu viu, salbatic, vital. Friche (fri-ch') este un spatiu indecis intre resemnare si reinnoire. Friche (fri-ch') este un ecosistem. Friche (fri-ch') este un spatiu potential. Friche (fri-ch') este o noua constiinta colectiva. Friche (fri-ch') este un spatiu de proiecte coordonat de Ana Horhat si Ovidiu Leuce ce intercepteaza viziuni despre arta, oras si peisaj.
-
Galeria Nano este un spațiu artist-run; Este un proiect născut în lumea virtuală/online și se concentrează pe asumarea unui tip de activism transgresiv, atât în sfera artelor vizuale, cât și pe scenele sociale și politice. Începând cu 2012, acest spirit recalcitrant a fost întruchipat la Fabrica de Pensule din Cluj, fiind astfel capabil să -și dezvolte viziunea tulburătoare și incomodă într -un spațiu tangibil, mai accesibil publicului local. În lumea reală, Galeria Nano a deținut timp de 3 ani cel mai mic spațiu din fabrică, fapt care ajută la consolidarea ideii promovării artei într -o manieră în miniatură, aproape microscopică. Cu alte cuvinte, simbolic vorbind, arta poate fi închisă în dimensiunea unei pastile sau a unui virus/agent patogen. Mic este frumos, Mic este puternic.
Galeria Nano_Cluj_Imagine de la vernisajul expoziției Fake Is the New Real de Gabriel Marian, 2019. Sursă: Facebook.
-
Indecis Artist Run este un spațiu independent situat în Timișoara, România, fondat în 2020 de un artist și un inginer. Ca organizație non-profit, non-ierarhică, scopul nostru este să promovăm și să cultivăm relații dinamice între arta contemporană și artiști de toate felurile. Spațiul este dedicat găzduirii expozițiilor, stimulării producției artistice, publicării de lucrări, prezentării și dezbaterii ideilor și oferirii de programe de educație artistică non-formală.
-
kinema ikon – atelier multimedia a fost fondat de George Sabău în 1970. Grupul a trecut prin mai multe perioade de activitate de-a lungul anilor. În 1990, ki a devenit parte a Complexului Muzeal Arad. Din 2012 grupul are spațiu de galerie dedicat la Muzeul de Artă din Arad. Călin Man este coordonatorul actual al grupului.
-
LAPSUS este un spațiu și un laborator independent condus de artiști, dedicat sprijinirii cercetării interdisciplinare în arta contemporană prin proiecte personale și colective care lucrează cu practicieni în curs de dezvoltare. Spațiile noastre sunt situate în vechea fabrică de vopsele „AZUR”.
LAPSUS_Timișoara_Imagine din expoziția Share, Tag or Dye, 2023. Foto: Roland Vaczi, prin amabilitatea Lateral ArtSpace.
-
Lateral ArtSpace este platformă independentă de artă contemporană inițiată în aprilie 2012, ca platformă experimentală pentru artiști tineri și emergenți, cu accent pe dialogul dintre artiștii locali și internaționali. Până în decembrie 2019, Lateral Artspace a fost situat la Fabrica de Pensule, o fostă fabrică de pensule transformată în cel mai apreciat centru de artă independent din România. De la închiderea spațiului expozițional, la sfârșitul anului 2019, echipa a implementat proiecte culturale care se concentrează pe arta contemporană și pe sectorul artist run, în diferite locații din România sau în străinătate. Lateral ArtSpace este coordonat de Cristina Curcan/musz și Lucian Indrei, în asociere cu Dragoș Bădiță.
-
Spaţiul Expoziţional de Artă Contemporană MAGMA din Sfântu Gheorghe, înfiinţat în 2010 de artiştii vizuali Barnabás Vetró, Attila Kispál şi Ágnes-Evelin Kispál este o iniţiativă artişti pentru artişti. Programul expoziţional este bazat pe o concepţie care focusează la arta contemporană, având mai mare accent pe arta conceptuală şi new media. MAGMA este un artist-run space cu un concept „artist-curatorial” definit, care alături de expoziţii individuale sau de grup inițiază proiecte ca producție artistică, prezentări, artist-talk-uri, dezbateri, proiecţii de filme, ateliere, publicaţii online şi offline.
-
MATCA artspace este un spațiu DIY coordonat de trei artiști locali din Cluj-Napoca.
-
Pornind de la premiza că Muzeul Țăranului a fost și va fi mereu un spațiu viu, propunerea de a transforma sala de la subsolul muzeului (în care se desfășoară din aprilie 2021 programul MNȚRplusC), într-un teren de experiment artistic este o inițiativă care urmărește să coaguleze o comunitate nouă, formată din artiști activi pe scena de artă și urmăritorii ei. Unele din expozițiile deschise în sala MNȚRplusC vor purta referințe la patrimoniul material și imaterial al muzeului.
-
Fondat în 2016 ca un spațiu parazit (într-un spațiu de artă instituțional). Rolul RAFT a fost de la început de a demonstra că se poate creea un context favorabil artei contemporane foarte simplu și de a începe demontarea ideii că lipsa banilor duce la lipsa spațiilor și deci a artei. RAFT a fost fondat și este coordonat de Alina Andrei și George Roșu.
-
Salonul de proiecte este un program axat pe cercetare și producție, promovând arta contemporană din România prin realizarea de expoziții, publicații, prezentări și dezbateri care o plasează în dialog cu contextul regional și internațional. Salonul de proiecte a fost fondat în 2011 în cadrul MNAC Anexa, iar din 2016 funcționează ca centru independent de artă contemporană în Palatul Universul, București. Echipa este formată din artista Alexandra Croitoru, curatoarea Magda Radu și artistul Ștefan Sava.
-
Sandwich este un spațiu coordonat de artiști, care beneficiază puternic de viziunea sa incluzivă asupra lumii artei. După ce a început prin utilizarea potențialului ascuns al unui spațiu rezidual dintre două clădiri utilitare (11 mp), Sandwich se extinde încet, dar constant, și include acum Sandwich Chocolat (interior, metal ruginit, fost spațiu de depozitare), Sandwich Sculpture (200 mp de spațiu în aer liber nerevendicat de nimeni) și Sandwich Offspace (la Atelierele Malmaison, interior, pereți albi).
-
Situat în clădirea iconică Casa Scânteii din București, Switch Lab este un spațiu bazat pe proiect fondat în 2017 de artistul vizual român Dani Ghercă. SwitchLab promovează activ diverse forme de practici vizuale, cuprinzând fotografie, video, instalații și alte forme de reprezentări vizuale ale timpului nostru. SwitchLab produce în primul rând propriile expoziții, ateliere și discuții de artist, cu accent pe artiști vizuali tineri și emergenți. În plus, echipa colaborează cu instituții de artă contemporană publică și privată pentru organizarea și curatorierea expozițiilor, folosind expertiza noastră în producție și design de expoziții.
-
Atelierele Unirea reunesc mai mult de nouă ateliere creative personale la ultimul etaj al fostei fabrici UNIREA, din Cluj-Napoca.
Unirea Studios_Cluj_Imagine de la Unirea open studios #3, 2023. Foto: Dorina Doce, prin amabilitatea Unirea Studios.
-
VAGon - spațiu in(ter)disciplinat este un hub creativ dezvoltat în cadrul comunității Atelierele Malmaison. Pornit prin practicile artistice și de cercetare ale duo-ului Sabina Suru & Andrei Tudose, funcționează ca un catalizator discret pentru activități culturale care tind să eludeze spațiile alternative de artă.
-
Un grup de prieteni cu pasiune pentru artă, oferind un spațiu liber pentru orice contează. Programul este coordonat de artista Alina Andrei.
White Cuib_Cluj_Imagine de la vernisajul unei expoziții la White Cuib. Foto: Alina Andrei, prin amabilitatea White Cuib.